domaci sir kako se pravi

Domaći sir kako se pravi – Proveren recept za savršen ukus

Domaći sir kako se pravi? Ovo pitanje zanima mnoge ljubitelje tradicionalnih ukusa koji žele da naprave vlastiti sir kod kuće. Proces nije komplikovan, a rezultat je neuporedivo bolji od kupovnih varijanti. U ovom vodiču otkrivamo kako da napravite ukusan i zdrav domaći kravlji sir, korak po korak.

Koji sastojci su vam potrebni?

Za pripremu domaćeg kravljeg sira ne treba vam mnogo sastojaka, ali je važno da koristite kvalitetne sirovine. Evo šta vam je potrebno:

  • 5 litara svežeg, neprerađenog kravljeg mleka
  • 1 kašičica sirila (može biti tečno ili u prahu)
  • So po ukusu

Ako koristite pasterizovano mleko iz prodavnice, važno je da ne bude ultrapasetizovano (UHT), jer ono nema potrebne bakterije za pravljenje sira.

Kako napraviti domaći sir kod kuće?

Korak 1: Zagrejte mleko

Mleko sipajte u veliki lonac i zagrevajte na laganoj vatri dok ne dostigne temperaturu od oko 35-38°C. Najlakše ćete izmeriti temperaturu kuhinjskim termometrom, ali ako ga nemate, mleko treba da bude mlako na dodir.

Korak 2: Dodavanje sirila

Ugrejano mleko sklonite sa šporeta i dodajte sirilo prema uputstvu sa pakovanja. Lagano promešajte i pokrijte lonac krpom. Ostavite ga da odstoji 45-60 minuta, dok se ne formira gusta masa slična pudingu.

Korak 3: Isecanje i ceđenje sirnog gruša

Kada se mleko zgruša, nožem napravite rezove u obliku kockica. Ostavite još 10-15 minuta, pa pažljivo mešajte kako bi se odvojila surutka. Prebacite masu u gazu i okačite da se cedi najmanje 4 sata.

Korak 4: Soljenje i oblikovanje sira

Nakon ceđenja, sir izvadite iz gaze i posolite ga po ukusu. Možete ga oblikovati rukama ili staviti u kalup kako biste dobili kompaktni oblik. Ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati pre konzumacije.

Domaći sir kako se pravi – Saveti za bolji rezultat

Ako želite bogatiji ukus, možete dodati kiselo mleko ili jogurt u mleko pre dodavanja sirila. Takođe, sir možete čuvati u rastvoru blago posoljene surutke, što će mu produžiti svežinu i poboljšati teksturu.

Za još tradicionalnih srpskih jela, pogledajte naš vodič o autohtonim srpskim jelima.

Najčešće greške pri pravljenju sira

Domaći sir kako se pravi, a da ne bude gumen ili mrvičast?

Ako vam je sir previše tvrd ili gumen, moguće je da ste koristili previše sirila ili da je mleko bilo previše toplo. S druge strane, ako se sir mrvi, možda niste dovoljno dugo cedili surutku.

Ako želite da saznate još detalja o ukusima, receptima i tradiciji srpske kuhinje, pročitajte naš opširan članak o tipičnim srpskim jelima.