Rolnice sa cimetom su klasik među ljubiteljima poslastica, donoseći spoj slatkog testa i toplog mirisa cimeta koji mami sva čula. Bilo da ih pripremate za porodični doručak, popodnevnu pauzu uz kafu ili kao desert za specijalne prilike, ove rolnice nikada ne razočaraju.
Tajna savršenih rolnica sa cimetom
Priprema savršenih cimet rolnica nije teška, ali zahteva nekoliko koraka na koje treba obratiti pažnju kako biste postigli onaj mekani, vazdušasti tekst sa bogatim ukusom cimeta. Ključ je u pravilno umesenom testu koje se ostavlja da naraste, kao i bogatom nadevu od cimeta, putera i šećera.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 250 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 80 g putera (otopljenog)
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Sastojci za nadev:
- 100 g putera (omekšanog)
- 150 g smeđeg šećera
- 2 kašiče cimeta
Kako napraviti najbolje cimet rolnice kod kuće
- Priprema testa: U velikoj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne zapeni.
- Dodajte otopljeni puter, jaje i so, a zatim postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko, ali ne lepljivo testo. Mesite testo oko 5 minuta, zatim ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena.
- Nadev: Kada testo naraste, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u pravougaoni oblik. Premažite omekšanim puterom, pospite smeđim šećerom i obilno pospite cimetom.
- Urolajte testo u rolat i isecite na jednake komade (obično 10-12 rolnica).
- Poslažite rolnice u podmazanu tepsiju, pokrijte ih i ostavite da ponovo narastu oko 30 minuta.
- Pečenje: Zagrejte rernu na 180 °C i pecite 20-25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Preliv za cimet rolnice koji će ih učiniti neodoljivim
Savršene rolnice sa cimetom zahtevaju pravi preliv kako bi bile kompletne. Evo klasičnog recepta za kremasti preliv od krem sira:
Sastojci za preliv:
- 100 g krem sira
- 50 g putera (omekšanog)
- 100 g prah šećera
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 2 kašike mleka (po potrebi)
Priprema preliva: U posudi pomešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Prelijte tople rolnice i pustite da se preliv lagano istopi preko njih.
Trikovi za uspeh
- Uvek koristite sveže kvasce kako biste osigurali da testo dobro naraste.
- Nemojte preskočiti drugi period dizanja jer će upravo tada rolnice postati mekane i vazdušaste.
- Preliv dodajte dok su rolnice još tople za maksimalan učinak.
Rolnice sa cimetom kao idealan doručak ili desert
Bilo da ih jedete tople uz šolju kafe ili hladne kao desert, cimet rolnice pružaju poseban užitak. Njihova popularnost dolazi iz jednostavnosti pripreme i bogatstva ukusa koje zadovoljava i najzahtevnije sladokusce.
Bez obzira na to za koju verziju se odlučite, važno je da uživate u svakom zalogaju!